A megújuló energia egy alternatívája

Néhány hónappal ezelőtt voltam egy konferencián, ahol a megújuló energiaforrások volt a téma. Egy barátnőm is elkísért, mert nem szerettem volna egyedül menni. A munkahelyem jóvoltából jutottam el a rendezvényre, és engem, mint kommunikációs vezetőt is meghívtak, hogy lássam, hogy működik egy ilyen hasonló program lebonyolítása. Bár nem kifejezetten a munkahelyem arculatához tartoznak a megújuló energiaforrások, mégis úgy gondolták, jó lenne látnom, hogy zajlik egy ilyen program megszervezése.

Az előadók a témában jártas szakemberek voltak mind, azonban kellemesen csalódtam abban, hogy ennek ellenére az előadás a közember nyelvezetén folyt, úgy, hogy mindenki megértse a téma lényegét. Ami leginkább felkeltette az érdeklődésem, azok a napelemek voltak. Sajnos nincs egyelőre lehetőségem, hogy én is korszerűsítsem az energia felhasználását, mert fiatalként még nem tudtam megvásárolni az első saját otthonomat.

Hazafele a barátnőmmel az előadáson elhangzottakról beszélgettünk, és mindketten egyetértettünk abban, hogy mindenképp megéri áttérni a napelemek használatára. Neki és a férjének nemrég született gyermeke, ezért arról panaszkodott, hogy sajnos önerőből lehetetlen lenne nekik ezt egy jó ideig megvalósítani. Hirtelen nem tudtam hova tenni a panaszt, de rájöttem, hogy pont akkor ment ki telefonálni, amikor az előadáson arról volt szó, hogy van napelem támogatás családoknak, tehát nem kizárólag önerőből kell teljesíteni.

Létezik egy e célból elkülönített hitel, ami a lakóházak korszerűsítésének népszerűvé tételét igyekszik biztosítani. Ez a hitel magánszemélyeknek is, de társasházaknak és lakásszövetségeknek is elérhető. Ezekre azért van szükség, mert a napelemek beszerzése és felszerelése sajnos nem kis költséggel jár. Ezen kívül a megtérülési ideje is viszonylag hosszú, 8 és 10 év között várható, hogy a költségek visszajöjjenek. Ez után azonban számolni lehet azzal, hogy az energiafelhasználás miatt befizetendő számlák folyamatosan csökkenni fognak, végül pedig a nullát is elérhetik.

Azt is elmondtam a barátnőmnek, kiegészítve a hiányosságokat, amit a váratlan jött telefonhívás okozott, hogy nem csak annyi energiát fognak termelni ezek a szerkezetek, amelyek a háztartásban található elektronikai eszközöket látják el, hanem ennél még többet. A felesleges megtermelt energia a hálózatba töltődik, amiért az adott háztartás energia-szolgáltatója még pluszban fizetni fog érte. Vagyis energiatermelővé válik az, aki a napelemek beruházására szánta el magát!

Mivel tudtam, hogy a barátnőm friss anyaként szívügyének tekinti a családja jövőjét, elmondtam, hogy ha igénybe veszik a támogatásokat, és a napelembe való befektetés mellett döntenek a férjével, azzal valószínűleg az unokái energia-ellátását is biztosítani fogja. Számításaimat jól végeztem, rögön megnyertem őt az ügynek, meghatódott, amint arra gondolt, hogy esetleg már most gondoskodni tud a születendő unokái jövőjéről.

Elmondtam neki, hogy az előadáson azt is említették, hogy a napelem támogatás összegét félmillió és tízmillió forint között lehet elnyerni. Tudtam, hogy komoly gondolatmenetet indítottam el a barátnőmben, szinte hallottam, ahogy a fogaskerekek kattognak a fejében. Jól gondoltam, lelkesen közölte velem, hogy amint hazaér, elmondja a férjének, amit tőlem hallott, és megpróbálja rábeszélni, hogy néhány éven belül ők is térjenek át erre az energia felhasználásának fenntarthatóbb módjára.