Az energetika kérdése a környezetvédelem kapcsán

Minél minimálisabb energiaigényű mondjuk egy háztartási gép, annál kevésbé káros a környezetre, és természetesen annál gazdaságosabb is.

Sokan a megújuló energiában hisznek, mint például a napelemrendszerek beépíttetésé, hiszen így nemcsak a természetet védik jobban, de sokkal többet tudnak megspórolni. Rengetegen osztják azt a véleményt, hogy a környezet és a bolygó jövőveje a megújuló energia használatában rejlik, nem beszélve a gazdaságos energiaigényű készülékek beszerzéséről.

Az, hogy egy háztartási gép milyen energiaigényű, egy 12 kategóriás lista alapján tudható meg, pontosabban egy AA++-tól JJ-ig terjedő besorolás segít ebben. A legkevesebb energiaigényű gép A++, a kiemelkedően rossz energiaigényű gép pedig JJ besorolást kap. Utóbbi kategóriás gépeket ma már nagyon senki sem vásárol.

Azonban nem csak a háztartási gépeknél fontos tudni, hogy gazdaságos-e az adott készülék, amelyet megvenni készülünk. 2012 óta törvényileg szabályozva van az ingatlanok energetikai tulajdonságairól való tájékoztatás is, hiszen így egy lakásvásárlás esetén a leendő tulajdonos pontos képet kaphat arra vonatkozóan, hogy az ingatlan energiafelhasználása mennyire hatékony. Ehhez készítenek el nekünk egy bizonyos dokumentumot, melyet mindenképpen fel kell használni az adásvételi szerződés megírásánál.

Az energetikai tanúsítvány ára egyáltalán nem megfizethetetlen, persze fontos, hogy a legjobb szolgáltatást válasszuk. Ismerek egy nagyon jó ezzel foglalkozó céget, amely professzionális munkát végez. Hozzáértő mérnök segítségével felmérik az ingatlan lehűlő felületeit, a melegvíz előállító rendszert, a padlót, a födémet, a nyílászárókat (valamint azok tájolását), illetve a fűtési rendszert, majd az ezekről kapott adatok alapján elő is állítják a megfelelő energetikai tanúsítványt. Azok számára, akik esetleg kicsúsztak az időből és nagyon sürgős számukra, hogy minél előbb megkapják az energiatanúsítványt, akár már 6-12 órán belül is hozzájuthatnak a HET-számhoz (vagyis a tanúsítvány hitelesített azonosítójához), hiszen a szolgáltatás ezt SMS-ben is továbbítani tudja. Egyébként rendes körülmények között csupán mindössze 24 órát kell várni az elkészült dokumentum elkészítésére és elküldésére – ráadásul választhatunk elektronikus levélben, vagy futár szállításával történő továbbítást is. Amiatt sem kell aggódni, hogy otthon kell maradnunk a kézbesítés átvétele miatt, hogyha a futárszolgálatot választjuk, ugyanis dönthetünk amellett, hogy a tanúsítvány a munkahelyünkre érkezzen. Nekünk a megrendelésen, illetve a kiérkező mérnökkel való időpontegyeztetésen kívül annyi a dolgunk, hogy előre kikészítjük az ingatlan alaprajzát, valamint műszaki leírását, hiszen a szakember ezek használatával tud dolgozni. A rugalmas munkavégzésüknek köszönhetően nem kell csak a hétköznapokra időzítenünk a tanúsítvány kikérését, hogyha úgy adódik, akár hétvégén vagy késő esti órákban is rendelkezésünkre állnak. Nagyon fontos számukra minden őket választó ügyfél: hogyha munkájukkal valaki valamilyen okból kifolyóan nincs megelégedve, akkor probléma és vitázás nélkül visszatérítik a tanúsítvány díját. Sőt, abból sem lesz semmi baj, ha a megrendelő végül úgy dönt, hogy leadott megrendelését visszamondja – erre bármikor lehetősége van kényelmetlenségek, magyarázkodás, indoklás és kötöttségek nélkül is.

Azonban ez egy nagyon profi cég, számos referenciával rendelkezik társasházak, csarnokok, családi házak, lakások és irodaházak tanúsításának előállítása terén. Weboldalukon minden tudnivalót részletesen prezentálnak: bárki informálódhat a tanúsítás menetéről, az áraikról, hasznos tudnivalókról, kedvezményeikről, és persze a kapcsolat menüpontra kattintva pillanatok alatt fel lehet venni velük a kapcsolatot.