Elektromos padlófűtés megújuló energiával

Igen, ma már minden lehetséges.

Ha fenntartható életmódra törekszünk és hajlandóak vagyunk mélyen a pénztárcánkba nyúlni az ügy érdekében, akkor érdemes a háztartásunkban is a lehető legkisebbre csökkenteni a pazarlást. A mai lakóházakban az egyik legenergiaigényesebb folyamat a fűtés. Ha igazán hatékony megoldásra törekszünk, ennek korszerűsítésére mindenképpen gondolnunk kell!

A fenntartható fejlődés mindannyiunk közös ügye – ezt többször kifejtettem már ebben a blogban is. Azon túl viszont, hogy a korszerű fűtési megoldások nem ártanak annyira a környezetnek, mint a kevésbé korszerű társaik, van még egy fontos tényező, amit nem szabad elfelejteni: a kevésbé pazarló fűtés mindig olcsóbb megoldás is.

Padlófűtés – okosabb megoldás, mint hinnénk

Amikor valaki azt kérdezi tőlem, milyen olcsó és kompromisszummentes megoldást tudok javasolni a lakás, ház, üzlet fűtésére, általában a padlófűtést szoktam javasolni. Elsőre sem akkora luxus befektetés, mint azt sokan gondolják, és a padlófűtés kiépítése árának megfizetése után csak a gondosságunkon múlik, hogy akár nullára hozzuk ki a fűtésszámlát. Persze ennek – szerintem – feltétele, hogy lehetőleg elektromos padlófűtést válasszunk.

Elektromos? Energiahatékony? Ráadásul padlófűtés? Paradoxonnak hangzik, pedig nem az. Mutatom, mik az elektromos padlófűtés előnyei:

 • A padlófűtés az embert és nem a levegőt melegíti, az amorf fémszálas szőnyeg nagyon gyorsan felmelegszik, szinte nincs is hőcserélő közeg, ezért ez az egyik legjobb módja az energia közvetítésének.
 • A padlófűtést melegebbnek, komfortosabbnak érezzük, ezért kisebb eséllyel fűtjük fel teljesen feleslegesen a szobát a télen tomboló mínuszokban.
 • A padlófűtés alkalmazásakor sokkal kevesebb hő távozik az ablakon, falakon, plafonon át.

Mivel már maga a rendszer is nagy hatásfokkal melegít, ezért a fogyasztása kevesebb, mint a legtöbb, hagyományos elektromos fűtési rendszernek, a káros anyag kibocsátása pedig szinte nulla.

Ha ehhez hozzávesszük még, hogy az elektromos padlófűtést akár napelem rendszerrel összekötve is lehet üzemeltetni, akkor végeredményben azt kapjuk, hogy akár tényleg nullázni lehet a fűtésszámlát.

Mennyi az annyi – padlófűtés matematika

Az elektromos padlófűtés kiépítése nem olcsó mulatság – de egyáltalán semmilyen fűtésrendszert nem lehet igazán olcsón szerelni. Hiába tűnik azonban a luxusnak ez a megoldás, nem annyira drága, mint az elsőre hinnénk, sőt!

Az elektromos padlófűtés kiépítése árát sok tényező befolyásolja: vannak helyiségek, ahol nagyon egyszerűen telepíthető a rendszer, máshol főleg utólagos beszerelésnél azért lehet többletköltségekre számítani. Ugyanígy módosíthat az árakon az is, hogy milyen kialakítással, például milyen típusú (manuális/automata) termosztáttal kérjük a rendszert.

Az egyik kedvenc elektromos padlófűtéssel foglalkozó oldalam szerint a legjobban akkor járunk, ha már eleve a felújításnál, építésnél eldöntjük, hogy igen, padlófűtést szeretnénk. Ebben az esetben egy 40 négyzetméteres lakásba már akár 700.000 Ft körüli összegért be lehet szereltetni egy egyszerűbb rendszert. Az ő egyik legnagyobb munkájuk egy 201 nm feletti helyiségben 5.5 millió forintba került. Ezek valójában nem számítanak annyira magas árnak, ha hozzávesszük, hogy a padlófűtés a kazánokkal ellentétben akár másfél-két évtizedig is karbantartás nélkül üzemeltethető.

Összefoglalva:

 • A padlófűtés esztétikus
 • Kicsi a káros anyag kibocsátása
 • Relatíve olcsón beszerelhető
 • Karbantartás nélkül is sokáig üzemeltethető.

Nem csak környezetvédelem

Persze teljesen érthető, ha valaki nem szeretné alárendelni a közvetlen lakóhelyét környezetvédelmi szempontoknak, hanem olyan otthont alakít ki magának, ahol egyensúlyban tud élni. Ha rosszul érezzük magunkat, előbb-utóbb úgyis fogyasztással kompenzálunk – előfordulhat tehát, hogy egy látszólag környezetterhelő megoldás valójában egy hosszú távon inkább takarékos kompromisszum.

A padlófűtés viszont – úgy gondolom – nem az.

Íme néhány előny, ha elektromos padlófűtést választunk:

 • Nincsenek csövek és radiátorok. Jobb a lakás helykihasználása és nem kell aggódnunk azért, hogy a gyermekeink esetleg megégetik magukat a fűtőberendezéssel.
 • Nincs szén-monoxid veszély többé.
 • Tisztább a levegő, nem kavarog a por a szobában.
 • Kisgyerekes családok télen is nyugodtan leterítheti a játszószőnyeget.
 • Szinte bármilyen burkolat alá elhelyezhetjük a fűtőszálas szőnyeget.
 • A hiedelemmel ellentétben nem kell aggódni felmosáskor, vagy akkor sem, ha kiömlik valami. A rendszer elég ellenálló az ilyen mindennapos terheléshez.

Vágjunk bele!

Ha ezek után valaki az elektromos padlófűtés lerakása mellett dönt, a következőre számíthat:

A fűtést már a szerelőbetonra le lehet teríteni. A lerakást végző cég méretre szabja és lefekteti a rendszert, majd konzultál a burkolóval és elmondja, hogyan lehet a padlót kialakítani.

A fűtőszőnyegekkel nem kell a szoba teljes alapterületét lefedni, sőt, a falak mellett minimum 10 cm-es helyet ki kell hagyni, tehát összességében nem annyi négyzetméter szőnyeggel kell számolni, mint amekkora a helyiség. a szőnyegeket egyébként sem nagyon lehet vágni – tehát a rendszer ilyen szempontból nem a hagyományos padlószőnyegre hasonlít.

Ha ezt a kis kellemetlenséget kibírtuk, egy szagtalan, csendes, biztonságos és környezetbarát rendszerrel lettünk gazdagabbak – amit ráadásul sokáig nem is kell karbantartani.

Ha lehetőségem lenne rá, én a napelemmel kiegészített elektromos padlófűtést választanám – nekem ez a kedvenc, viszonylag ideális megoldásom a fűtés korszerűsítésére.