Megújuló energiáról és cégalapításról beszélgettünk a barátokkal

A volt gimnáziumi barátaimmal máig gyakran összejárunk beszélgetni, iszogatni. A nyolcasunkból gyakorlatilag mindenki más irányba ment el: valaki tanár lett, valaki orvos, valaki pedig környezetgazdász. Luca, aki egyébként hatalmas környezetvédő, folyton a megújuló energia fontosságáról, valamint a zöld otthonokról mesél nekünk, amit egyébként mindenki érdeklődve hallgat. Tavaly elment Bécsbe mesterszakra környezetgazdásznak, de szerencsére itthon szeretné kamatoztatni majd a tudását a megújuló energiaforrások felhasználása terén. Nagyon becsülöm érte egyébként, hogy ilyen elhivatott ebben a témában, ilyenkor mindig kapok én is egy adag motivációt a zöld életmódhoz.

A másik téma azonban nagyon más irányba vitte a beszélgetést. Vince, az egyik legjobb gimis barátom ugyanis gondolt egyet, és kitalálta, hogy alapít egy céget. Így került az est középpontjába a BT ALAPÍTÁS témája. A Betéti Társaság a gazdasági társaságok egyike, melyet minimum két fő alapíthat: 1 fő beltag és 1 fő kültag. Ebben a beltag az, aki a teljes vagyonával felel, ellenben a kültagnak a társaságba bevitt vagyonától függ, meddig terjed a felelőssége, de alapvetően ő nem felel a vagyonával. Vince valahogy így kezdte nekünk elmagyarázni, mit is jelent a betéti társaság kifejezés. Nem mondom, hogy maradéktalanul megértettem, de így már jobban átláttam a dolgot.

Szóval Vince már annak is utánanézett, hogyan működik a cégalapítás, és sok keresgélés után úgy döntött, hogy a topcegalapitas.eu segítségét fogja igénybe venni. A cég több mint 11 éves tapasztalattal rendelkezik, és már számos vállalkozást segítettek beindítani szakszerűen és megbízható módon. Náluk többféle cégforma megalapítására is van lehetőség, szóval a BT ALAPÍTÁS sem jelent gondot nekik. Mindezt a szépen és átláthatóan megszerkesztett honlapjukon is meg tudjátok nézni. Ha ránéztek a BT ALAPÍTÁS weblapra, akkor ott rögtön írják, hogy több mint 140000 ügyféllel rendelkeznek, ami szintén jó bizalmi alapot ad a cégnek. Azt is írják, hogy akár ingyenes BT alapítás is lehetséges, amennyiben az ő cégüktől rendelünk székhelyszolgáltatást.

De mi is az a székhelyszolgáltatás? Vince ezt is elmagyarázta nekünk, akik nem vagyunk valami tájékozottak a cégalapítást illetően. Igazából annyiról van szó, hogy minden vállalkozásnak kell egy székhely, ahova az adott cég be van jelentve. Ennek azonban ára van, ugyanis a legtöbb településen iparűzési adót kell fizetni az adott önkormányzatnak, amelynek mértéke változó. A topcegalapitas.eu viszont olyan székhelyszolgáltatást kínál (legyen szó kft.-ről, Bt.-ről vagy más cégformáról), amely során akár nincs is semmiféle díja az iparűzési adónak. Nem vagyok benne biztos, hogy teljesen jól magyarázom, de nagyjából nekem ez jött át a beszélgetésből.

Na de vissza a BT ALAPÍTÁSRA! Van lehetőség Bt.-t alapítani saját székhellyel, mely esetén maga az alapítás nem ingyenes, de természetesen ilyenkor is van lehetőség jogi képviseletre, csak éppen az ügyfél saját székhelyével működik a dolog. A Bt. alapítás abban az esetekben ingyenes a topcegalapitas.eu-nál, ha a székhelyszolgáltatást a cégre bízzuk. Így két lehetőség van: vagy Budapestet választjuk székhelynek vagy iparűzési adó mentes székhelyet választunk (vagyis Újlengyelt). Mindkét esetnek megvannak a saját előnyei: az elsőnél a praktikusság és a közelség, a másodiknál pedig az IPA-ból eredő költségek lenullázása. Mindenesetre akármelyiket is választjátok a kettő közül, a tárgyaláshoz irodát is biztosítanak, és teljes értékű székhelykezelést nyújtanak az ügyfelek számára. Azt, hogy a gyakorlatban ez pontosan mit jelent, még nem annyira látom át, de tényleg jól hangzott, ahogy Vince elmondta.

Nyilván árban is eltérőek ezek a szolgáltatások. Az újlengyeli lehetőség logikus módon a legdrágább, de fontos észben tartani, hogy ez azért van, mert az IPA mentesség nagyon nagy megtakarításokat eredményezhet hosszútávon. – És te melyik lehetőséget választod majd? – kérdeztem Vincétől. – Szerintem az iparűzési adó mentes Újlengyelt, mert az a legpraktikusabb, főként, hogy úgyis ki tudok menni oda bármikor kocsival. – válaszolta erre ő.

Az oldalon fel van sorolva, mi mindent kínál ez a lehetőség, így benne van természetesen az e-mailben való értesítések a bejegyzésekről, a cégtábla kihelyezése, a levelek átvétele és szkennelése és azok postázása, valamint egy egyalkalmas gyors konzultáció, illetve aláírás is. Elég rendes csomagot kap tehát az ember ezért az összegért, Vince barátom is erre figyelt fel először, amikor a BT ALAPÍTÁS kulcsszóra megtalálta a topcegalapitas.eu oldalát.

És hogy mit kell tenni, ha már kiválasztottátok, melyik opciót szeretnétek? Ebben az esetben már lehet is időpontot egyeztetni a konzultációra, melyet a kapcsolat fülön megadott telefonszámon tudtok megtenni. Hétköznaponként 8 és 17 óra között tudjátok őket keresni, kivéve pénteken, mert akkor csak 16 óráig elérhetők. Ha pedig a cím érdekel titeket, akkor az is fent van a topcegalapitas.eu honlapján, méghozzá térképpel együtt. Vince már olyannyira előrehaladott állapotban van a tervével, hogy már időpontot is egyeztetett a céggel, megy is hamarosan hozzájuk.

Azt is elmondta, hogy a weboldalon van egy gyakran ismételt kérdések rész is a BT ALAPÍTÁS kapcsán, melyben minden alapvető kérdést összegyűjtöttek válaszokkal együtt. Ezt meg is mutatta nekünk. Innen tudtam meg, hogy pontosan milyen tételekből áll a Bt. alapítás költsége, de azt is leírták, hogy ehhez nem szükséges semmiféle alaptőke. – De nagyjából mennyi idő alatt van meg a betéti társaság megalapítása? – kérdeztem. – A BT ALAPÍTÁS nagyjából egy órát vesz igénybe, amiért csak egyetlen egyszer kell bemenni. Ezután jön a Bt. alapítás beadása, amelyet követően 2-3 napon belül már általában be is jegyzik a betéti társaságot. – magyarázta Vince. Így már ti is látjátok, hogy ez bizony egyáltalán nem hosszú procedúra. Nyilván utána kell előtte nézni mindennek, de alapvetően a topcegalapitas.eu-val nagyon gyorsan és biztosan végeztethetjük el cégünk megalapítását.

Ha pedig kicsit körülnéztek a főoldalon, akkor látjátok, hogy mindig az adott évre frissítve vannak fent a cégalapítás költségei, teljesen érthetően lebontva és elmagyarázva. Emellett van egy rész, ami a cégalapítás előtti teendőket írja le, Vince ezeket is alaposan áttanulmányozta, mielőtt belevágott volna a BT ALAPÍTÁS folyamatába. A cégalapítás utáni teendőket is legalább ugyanolyan fontos elolvasni, valamint a feltételeket, melyeket mindezek alatt találjátok. És persze a főoldalon is vannak gyakran ismételt kérdések, amelyek segítenek eligazodni a cégalapításban még kezdők számára.

Ja és azt még meg se említettem, hogy a weblap alján találtunk rövid kis cikkeket is különféle aktuális témákban, amik szintén nagyon hasznosak. Itt ugyanis olyan témákról olvashatsz, mint az alanyi adómentesség, vagy a piackutatás fontossága. Ha ti is BT ALAPÍTÁSon gondolkodtok, akkor mindenképp érdemes ezekbe is beleolvasnotok, hátha találtok benne valami hasznos információt.

Miután Vince előadta a cégalapítási terveit, mindenki hirtelen vállalkozásba akart kezdeni. Persze csak a poén kedvéért, mert én nem tervezem ilyen nagy dologba vágni a fejszém. Aztán ki tudja….

De ha egyszer vállalkozást hozok létre, biztosan a topcegalapitas.eu-hoz fogok fordulni.