Ne csak a környezetünkre, figyeljünk a biztonságunkra is

A technikai fejlődésnek köszönhetően eljutottunk odáig, hogy ne csak olyan erőforrások használjunk fel, melyek végesek, de el kezdjünk gondolkodni a megújuló energiaforrások kiaknázásában is. A mediterrán éghajlaton fekvő területeken már egyre elterjedtebbek a napelemes fűtéssel, áramellátással felszerelt házak. A napelemek felszerelés jelenleg még elég költséges vállalkozás, azonban a befektetés megtérül, hiszen feltűnően csökken az áram, vagy a gáz fogyasztása ezekben a háztartásokban. Ezzel a költség hatékony módszerrel pedig nem csak saját magunknak kedvezünk, de védhetjük a Föld energia készletét is. Sajnos nehezebb ezt a módszert hasznosítanunk megfelelően, ha lakóhelyünkön a napsütötte órák száma kevesebb, mint amennyivel a napelem fel tudná melegíteni a vizet. Ha nem tud elegendő energiát összegyűjteni természetesen nem lesz működőképes. Ezért jelenleg még sok háztartás kettős energia felhasználást használ. A hagyományos mellett nyáron hazánkban is megfelelően használhatóak a napelemek, míg a téli időszakra visszatérhetünk az eredeti fűtés és áram szolgáltatásokhoz.

akciós téli gumik
akciós téli gumik

Az elmúlt tíz év talán egyik legnagyobb találmányai voltak a környezetbarát és az elektromos autók. Ezek nem csak a levegőszennyezést próbálják visszaszorítani, de a Föld véges kőolaj készletének használatát is próbálják a minimumra csökkenteni. Nem mellesleg pedig a hatalmas kőolaj készlettel rendelkező országok monopol helyzetét is csökkenteni kívánják, hiszen egyedül ezek döntenek a benzin áráról és az ezzel befolyó összeg felhasználásáról. A környezetbarát autókat eltérően a kőolajjal működőktől nem a benzinkutakon, hanem a város különböző pontjain elhelyezett elektromos kapcsolódást biztosító töltőállomásokon tölthetjük fel. Ezekre a töltésekre ne úgy gondoljunk, hogy órákat vesznek igénybe és azt se feltételezzük, hogy az elektromos autók hirtelen lemerülnének. Olyan infrastruktúrával vannak kifejlesztve, hogy megfelelően alkalmazkodjanak a korábban kőolajjal működő autót vezető sofőrök igényeihez is. Egyben azonban nem különböznek, ezeken is szükséges szezonálisan lecserélni a gumiabroncsokat.

Jelenleg egy elektromos autó vásárlása lényegesen drágább beruházás, mint egy benzinnel működőé. Azonban a beruházás megtérül, hiszen a későbbiekben nincs szükség arra, hogy tankolásra költsünk. Ha valóban törődünk a környezetünkkel és a biztonságunkkal, akkor megérthetjük, hogy a megfelelő autógumi kiválasztása az évszak viszontagságait és az autónk típusát szem előtt tartva épp olyan fontos. Természetesen állíthatjuk, hogy a téli gumi vásárlása is megtérül, hiszen átlagosan egy új gumi tíz évig is használható.

Azonban az soha nem jelent problémát, ha van egy oldal, ahol akciós téli gumik vásárlására van lehetőségünk. Az oldal munkatársai a honlap kialakításakor tisztában voltak vele, hogy sokan azért ódzkodnak lecserélni a szezon kezdetével a nyári gumikat, mert az túl sok időt vesz igénybe, illetve igen költséges is lehet.

Olyan árakat hoztak létre a leendő vásárlóknak, melyek mindenki számára elérhetővé teszik a gumiabroncsokat. Az akcióik már a szezon kezdete előtt elérhetőek, de a tél beköszönte után is fenntartják őket.

A téli és a nyári kerekek között a legnagyobb különbséget az jelenti, hogy más fajta összetételű gumiból alakítottál ki őket. Míg a nyári gumik könnyebben ellenállnak a forró aszfaltnak, addig a téli gumi a fagyos, csúszós betonon való stabil tapadást segítik elő. Ha egymás mellé helyezzük ezt a két féle kereket, láthatjuk, hogy a nyári gumik bordázata simább, míg a télieké vájtabb. Ez nem csak a megfelelő tapadást segíti elő, de a havas, vízátfolyásos utakon is megkönnyíti a haladást.

A kerekek kiválasztásánál fontos, hogy a megfelelő méret kerüljön az autónkra, ennek a jelzését a saját kerekeinken is le tudjuk ellenőrizni, ha új gumikat készülünk vásárolni. Azonban a gumidiszkont.hu oldalán erre külön kereső felületet is találhatunk. Ha megtaláltuk a megfelelő méretet pedig nincs más dolgunk, mint megnézni, hogy van e belőle a raktáron. Tapasztalataim szerint azonban ezzel nem lehet probléma, hiszen az online áruház kínálatát folyamatosan frissítik. A bolt maga pedig hatalmas raktárkészlettel rendelkezik.

Azért is kifejezetten biztonságos, ha innen rendeljük meg a téli gumikat, mert ezek egyenesen a gyártóktól érkeznek. így elkerülhetjük az esetleges kellemetlenségeket. Nem kell attól tartanuk, hogy a megvásárolt autó gumiabroncs eleve defektes. Azonban a vevők biztonsága érekében a legtöbb autógumira két év garanciát is adnak.

Úgy gondolom, hogy bizonyos időközönként mindenkinek kötelessége nem csak leellenőrizni, de le is cserélni a használt kerekeit, hiszen egy teljesen elkopott téli gumi épp úgy nem nyújt megfelelő biztonságot a téli időjárás ellen, mint egy nyári. Ne csak a környezetünkre figyeljünk oda, hiszen legalább ilyen fontos a közlekedés biztonsága is.