Megtakarítanál? Használj napelem kalkulátort!

Egyik barátnőmmel nemrég egy konferencián vettünk részt, ahol a megújuló energiaforrások volt a téma. Ezen belül is kiemelt figyelmet kapott a napelem szekció, ahol barátnőm figyelmét külön felhívtam rá, hogy fiatal párok részére nagyszerű pályázati lehetőségeket is igénybe lehet venni. Így nem kell a napelem telepítés teljes költségét rögtön önerőből fedezni. Ha kíváncsiak vagytok a további részletekre, nyugodtan lapozzátok fel egy korábbi bejegyzésemet ebben a témában.

Mi az viszont, amivel számolnunk kell, ha napelemes rendszer telepítésében gondolkodunk? Nos, a költségek meghatározásához tehet jó szolgálatot az a napelem kalkulátor, amit a napelemesrendszerek.info oldalon találtam. A kiindulás nagyon egyszerű: a honlapon először is szükséges megadnotok az éves áramfogyasztásotokat. Ezt legjobb, ha kilowatt / óra mértékegységben teszitek meg. Ha esetleg így nem jutna eszetekbe, persze forintosított összegként is feltüntethetitek az éves fogyasztást. Az elérhetőségeid megadása után a napelem kalkulátor szöveges mezőjében érdemes tömören megfogalmazni a következőeket is:

  • milyen tájolású a házatok, amire a napelemeket telepíteni szeretnétek
  • hol tudjátok hálózatra kötni a rendszert
  • milyen a környezet (poros környezetbe nem érdemes napelemet telepíteni)
  • milyen a tető dőlésszöge (ha nem ideális, érdemes lehet a napelemek földre telepítésében is elgondolkodni)

Gondoltátok volna, hogy néhány egyszerű paraméter megválaszolásával és a felsorolt kérdések átgondolásával máris használható a napelem kalkulátor? Ráadásul, ha tényleg belevágtok a napelemek felszerelésébe, biztosak lehettek abban, hogy a havi villanyszámlátoknak megfelelő összeget minden hónapban megspórolhattok majd! Szerintem megéri a befektetést.