A fenntartható fejlődés alapelvei: miért kell mindnyájunknak gondolni rá?

A 21. században megjelenő katasztrófafilmek többsége csupán egy előrevetített, disztópikus kép a jövőről, melyben az emberiség nemtörődöm hozzáállása élőhelyünkhöz, a Földhöz, visszahat ránk és végül is a saját pusztulásunkat hozzuk magunkra. A bolygó nem szándékosan nyel el minket, ez csak az egyértelmű következménye annak, ahogyan bántunk vele. Mintha megújítaná önmagát, eltörölve mindent a felszínén és egy új életet kezdene, megadná az esélyt egy új evolúciónak, egy új élővilágnak, a csúcsán egy olyan fajjal, amelyik képes a Földdel tisztességesen bánni. Amelyik nem fog túlszaporodni, nem a gazdasági növekedés és kapzsiság fogja hajtani, és számolni képes tetteinek következményével.

Talán még nem késő. Bár az USA elnöke kilépett a klímaegyezményből, bizonyos előrejelzések alapján ez nem fogja megállítani Amerikát, hogy a fenntartható fejlődés útjára lépjen. Szerencsére jó kutatók és lelkiismeretes tudósok jelenleg is azon dolgoznak, hogy kifejlesszenek olyan technológiákat, melyek továbbfejlesztik a már meglévő zöld energiafelhasználásunkat. Becslések szerint néhány 10 éven belül elképzelhető, hogy a nap, a szél és a vízenergia kinyerése gazdaságosabb lesz, mint a jelenlegi fosszilis üzemanyagok felhasználása. Most olvastam róla, hogy a világ első tengeri szélerőművét üzembe helyezték Skóciában. A nyíltvízi szélenergia felhasználása csak bizonyos mértékig megoldás; ha túlságosan sok szelet fogunk munkára az óceánok és tengerek fölött, az behatással lesz a tengeráramlatokra, ami pedig az egész globális klímára hatással lehet. Rengeteg napenergia ugyanakkor kárba megy az olyan hatalmas és kihasználatlan területek miatt, mint amilyenek a sivatagok, ahol az éves szintű napsütötte órák száma a legmagasabb a világon.

mennyi napelem kell egy házhoz
mennyi napelem kell egy házhoz

De mit tehetünk mi, mindennapi emberek, akik nem vagyunk tudósok és politikusok, így nincs nagyobb beleszólásunk a világ ilyen természetű dolgaiba? Természetesen ezzel nem azt akarom sugalmazni, hogy most azonnal váltsunk szakmát és életpályát és menjünk azonnal energetikai mérnöknek! Mindenkinek megvan a maga küldetése és célja az életben, és legyen az akármilyen kicsi akár a magunk, akár mások szemében, minden munkára, amire csak igény van, arra szükség is van! Ha mi éppen pincérek vagyunk, az ugyanannyit ér a világban mintha kutatók lennénk egy neves akadémián, hiszen mindenkinek megvan a saját sorsa, amiben ha valaki megleli az örömöt és a lelki békéjét, sokkal boldogabb lesz életében mintha mindig csak a karrierépítésre gondolna. Na de nagyon elkanyarodtam a témától, lássuk, mit tehetünk mi, átlag polgárok, hogy segítsük az egész emberiséget a túlélésben és kivegyük részünket a fenntartható fejlődésből!

Végigmehetnénk az összes ilyenkor bevett sablonon, mint amilyen az, hogy kapcsold le magad után a villanyt, ha kimész a szobából, húzd ki a töltőt a falból, amikor már nem kell. Ne engedd folyamatosan a vizet mosogatáskor, a nagy fürdőzések helyett válaszd inkább a rövid zuhanyokat, stb. Persze, ezekkel mindenki tisztában van és feltételezem, hogy mindenki csinálja is őket, aki eljutott idáig a cikk olvasásában… Lássunk pár komolyabb példát.

Említettem már korábban, hogy milyen zöld energiaforrások léteznek. Persze ezen felül is vannak különböző megújuló energiák, mint amilyen a geotermikus energia vagy a biogáz, bioüzemanyag, de ezek az átlag háztartások számára nem elérhetőek. Gondolkodhatunk passzív/aktív ház építésében is, vagy ilyen házba való költözésben, de ez nyilvánvalóan nem megoldás mindenkinek. Anyagilag ez igen nagy befektetésnek minősül és csak lassan térül meg, ezért egy nagy kiinduló tőke szükséges hozzá; de aki megteheti, az ne habozzon, építtessen magának egy passzív házat. Mindamellett, hogy a rezsi csökken még elég zöld is. Az már csak egy plusz befektetés onnantól kezdve, ha a házat aktívvá alakíttatjuk és még pénzt is hoz a konyhára.

Az aktív házak esetében is az egyik legfőbb tulajdonságuk a napelem rendszer. Ez a legmeghatározóbb részük, hiszen a plusz bevétel is innen származhat. Nem fogok most belemenni, hogy egy ilyen napelem rendszer hogyan működik, vagy hogy mennyi napelem kell egy házhoz, arra vannak kiváló oldalak, amiket ajánlani tudok. (Innen egyébként akár meg is rendelhetjük a napelemeinket, és nem véletlenül ajánlom ezt az oldalt, nagyon megbízható és jó munkát végeznek; méghozzá versenyképes áron!) Nagyvonalakban azt, hogy mennyi napelem kell egy házhoz, csak az szabja meg, hogy mekkora az anyagi keretünk rá, illetve mekkora a háztetőnk, ahova fel lehet pakolni a napelemeket. Onnantól kezdve semmi más dolgunk nincs, mint a megbízott cég szakembereit fogadni, megkínálni őket kávéval és mosollyal nyugtázni a napot, hogy ma is tettünk valami jót a Földünkért. A napelem ugyanis a legtisztább/környezetbarátabb módszer az összes megújuló energiaforrás közül. Nem zavarja a vízi élővilágot, nem fogja be a szeleket (és így a káosz elmélet sem fog közbeszólni, ha valaki ettől félne), pusztán az amúgy is visszaverésre/elnyelődésre kárhoztatott napsugarakat fogja munkára. Neki megéri, nekünk megéri!